03 564 27 50

  info@3d-prototip.si

Naknadna obdelava

Vibracijsko poliranje

Vibracijsko poliranje v splošnem uporabljamo za površinsko obdelavo srednje velikih kosov sintranih izdelkov. S poliranjem skušamo dobiti večjo gladkost izdelkov na površini samega izdelka. Kose vložimo v ohišje, v katerem so abrazivni kamni. Zaradi vibracij med izdelki in abrazivnimi kamni prihaja do obrabe in s tem posledično do večje gladkosti izdelka. Stroji in sistemi so različnih oblik in velikosti. Vse to pa je odvisno od samih kapacitet in želene kvalitete poliranja.

 

Barvanje

Barvanje naših izdelkov lahko poteka na več načinov. Pri nas največ uporabljamo potopno barvanje, kjer izdelke preprosto potopimo v barvo za nekaj minut, nato pa jih izvlečemo in pustimo da barva odteče. Možno je tudi strojno barvanje, barvanje s pomočjo razpršila ali pa preprosti nanos barve s čopičem. Pred barvanjem plastike je priporočljivo zagotoviti kar se da gladko površino izdelkov. Za zagotavljanje le tega se poslužujemo z različnimi postopki kot so: kitanje, brušenje poliranje in ostali načini površinske obdelave plastike.

 

Lepljenje

Pri nas uporabljamo lepljenje predvsem za spajanje manjših kosov v večje izdelke. Volumen naše komore je 300x300x600 mm in v tem prostoru je mogoče izdelati izdelek s takšnimi dimenzijami v enem kosu. Če pa se zahteva večji izdelek, je potrebno posamezne kose zlepiti v eno večjo celoto. Lepljene površine se morajo kar najbolje prilegati druga drugi, da so nanosi lepila kar se da tanki. Če se deli ne prilegajo drug drugemu, jih je treba popiliti ali pobrusiti z brusnim papirjem. Površino izdelka nahrapavimo z brusnim papirjem ali pa ga nagubamo. Ta postopek odstrani nečistoče, očisti lepljeno površino in poveča velikost efektivne površine. Nahrapan kos mora biti brez vsakega prahu in spihan s stisnjenim zrakom.

 

Vijačenje izdelkov

Vijačne zveze spadajo med razstavljive spoje strojnih delov. Prednost takšnih zvez je predvsem enostavnost uporabe. Lahko jih poljubno sestavljamo in razstavljamo. Dobro prenašajo dinamične obremenitve.


Poznamo več vrst vijačnih zvez, kot so:

  • Vijačenje z vijaki za termoplaste
  • Vijačenje z lesnimi vijaki
  • Vijačenje s pomočjo navojnih zatičev
  • Vijačenje s pomočjo Helicoil vložkov
  • Spajanje s pomočjo ”M” vijakov (vijak – matica)